flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підведення підсумків роботи Тернівського міського суду за 2023 року

06 лютого 2024, 16:03

Підведення підсумків роботи Тернівського міського суду за 2023 року

Не дивлячись на складні часи, Тернівський міський суд Дніпропетровської області продовжує ефективно працювати й має високі показники здійснення судочинства.У 2023 році в провадженні суду перебувало 2296 справ та матеріалів, розгляд яких здійснено лише одним суддею, який також на сьогодні виконує адміністративні повноваження в.о. голови суду.

Також, відповідно до частини 7 ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», розпорядженням Голови Верховного Суду від 06.03.2022 року № 1/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» за Тернівським міським судом Дніпропетровської області закріплений Новоайдарський районний суд Луганської області.

Так, за 2023 рік у провадженні суду перебувало усього 617 справ та матеріалів кримінального судочинства та розглянуто - 538, залишок - 79, з них 146 кримінальних проваджень. У порівнянні з минулим роком показник суттєво збільшився.

Найбільшу частину склали злочини, пов’язані з колабораційною діяльністю – 52, з них постановлено 8 вироків та притягнуто до кримінальної відповідальності 8 осіб; також кримінальні правопорушення проти власності (крадіжка, грабіж, шахрайство) – 35.

За 2023 рік судом постановлено 55 вироків. При цьому,в одній з резонансних справ особу визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України «Умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого», та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 7 років 6 місяців.

У 2023 році в Тернівському міському суді перебувало на розгляді усього 1003 справ та матеріалів цивільного судочинства, з них розглянуто 764 та у залишку на 2024 рік 239 справ та матеріалів. Найбільшу кількість становлять цивільні справи позовного провадження - 605. Найпоширеніша категорія серед них це справи, що виникають у сімейних відносинах 259. Не менш поширеними є питання по справах, що виникають із правочинів 244.

Важливою категорією судових справ, які розглянуті судом протягом року, є справи та матеріали про адміністративні правопорушення, яких перебувало в провадженні 625. Переважають протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 173-2 КУпАП «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису» - 135. Також, за ст. 130 КУпАП «Керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції» - 65, з них притягнуто до відповідальності 53 особи, та 6 справ у залишку.

Також на розгляді суду перебувало 9 справ та матеріалів адміністративного судочинства, а саме щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України.

Протягом року до суду надходять заяви, звернення громадян, запити на публічну інформацію, які невідкладно розглянуті та надано відповіді згідно діючого законодавства.

Необхідно зазначити, що усі виклики, які стоять перед судом, успішно долаються та вживаються всі необхідні заходи щодо розгляду справ в розумні строки, незважаючи на воєнний стан.

Надалі першочерговим завданням суду залишається продовження роботи щодо вжиття правових, організаційних заходів, які дозволили б забезпечити своєчасний та якісний розгляд справ в 2024 році.

 

Тернівський міський суд Дніпропетровської області